Здравните власти представиха новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19.  Министър-председателят

...
Здравните власти представиха новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19. 
Министър-председателят
Коментари Харесай

Представиха Националния оперативен план за К-19

Здравните управляващи показаха новия Национален оперативен проект за справяне с COVID-19. 

Министър-председателят Кирил Петков откри събитието в Министерския съвет посредством видеоконферентна връзка. На конференцията участваха министрите на здравеопазването и на образованието Асена Сербезова и Николай Денков.

Министър-председателят Кирил Петков открива събитието в Министерския съвет посредством видеоконферентна връзка. На конференцията участват министрите на здравеопазването и на образованието Асена Сербезова и Николай Денков.

" Към този миг към момента нищо няма да затваряме. Но страната ни е на прага на новата Коронавирус вълна и по тази причина взехме решение да представим проекта още през днешния ден ", сподели при започване на конференцията министър-председателят.

Той изясни, че съгласно новия проект България е условно разграничена на 6 клъсера от области, в които обстановката с ковид ще се следи поотделно. Ако се постанова, спомагателни ограничения ще бъдат въвеждани там, където се постанова. Според премиера това ще подсигурява, че бизнесът, както и родителите, да вземем за пример, ще могат да възнамеряват времето си за най-малко няколко дни напред.

Петков показа и 10 ограничения, свързани с поддръжка на бизнеса и жителите. Това са: " 60 на 40 ”, " Патронажна грижа+ ”, " Запази ме ”, Оперативна стратегия за храни или главно материално подкрепяне, Фонд на фондовете Програма " Възстановяване ”, през ББР - стратегия " Възстановяване ”, през ББР - Програма " Подкрепа на туризма ”, 9% Данък добавена стойност за компаниите в туризма и ресторантьорския бизнес, спомагателни насърчителни схеми в областта на туризма. Петков показа и нова, десета мярка. " Тя се отнася единствено за изцяло затворени микро- и дребни предприятия. В нея ще има 20% безвъзмездна помощ от средните нетни доходи от 2021 година в размер до 100 000 лева Ако вашият бизнес е затворен поради стадий 4, държавата ще ви подкрепи за затворените дни ”, изясни той.

Етапи за вероятно налагане на спомагателни ограничения

В проекта са заложени четири стадия:

- При 50% претовареност на интензивните кревати в даден клъстер се запълват, ограниченията ще бъдат напълно леки.

- При 60% претовареност – тогава има някои ограничения, само че всички бизнеси и всички учебни заведения работят.

- При 70% претовареност на интензивните кревати: стартира въвеждането на относително меки ограничения, само че децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи.

- При 80% % претовареност на интензивните кревати – симетрично затваряне на бизнесите, с изключение на аптеките и питателните магазини.

Мерките за учениците

Присъственият образователен развой в учебните заведения и центровете за специфична просветителна поддръжка (ЦСОП) ще бъде прекъсван единствено в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни въобще, планува още Националният действен проект за справяне с пандемията от COVID-19.

Мерките за ограничение на разпространяването на ковид са разграничени на четири стадия и ще се ползват на локално ниво според от оценката на риска, най-много по отношение на наличните интензивни кревати в лечебните заведения.

 - При 50% заети кревати за интензивно лекуване (I етап) ще се ускори контролът за носенето на маски, обезпечаването на физическа отдалеченост, дезинфекцията, условието за зелен документ за учителите и тестването на учениците без зелен документ един път седмично. Запазват се заниманията по ползи и груповите действия, само че без да се смесват възпитаници от разнообразни паралелки. Спират се проведени действия с възпитаници като визити на музеи, изложения, естествени обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планувани екскурзии, зелени учебни заведения, туристически пътувания и други

Олимпиадите и надпреварите ще са присъствени при обезпечена отдалеченост, съществуване на зелен документ или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, съвещания, изпитвания за настояща оценка, изпити и други може да бъдат присъствени в учебното заведение или ЦСОП и без проучване за COVID-19 на учениците, в случай че се организират отвън времето на постоянните занятия.

 - При 60% запълнени интензивни кревати в лечебните заведения (II етап) ще спрат заниманията по ползи, като се изключи тези в границите на целодневната организация на образованието. Остава изискването да не се смесват възпитаници от разнообразни паралелки. Групови действия за обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване ще се организират присъствено след проучване за COVID-19 веднъж седмично. Няма да се тестват притежателите на зелен документ, както и към този момент изследваните за постоянните присъствени занятия в учебно заведение.

- При 70% заети интензивни кревати (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн образование през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По опция без ротация и с тестване или зелен документ ще се учи също в специфичните учебни заведения за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

- Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн образование, когато най-малко 80% от леглата за интензивно лекуване в лечебните заведения са заети (IV етап). По опция ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от у дома, само че за не повече от една седмица.

Когато данните изискват прекосяване към III или IV стадий за съответната област, само че в региона има задоволително свободни болнични кревати за деца и заболяемостта в дадена община е на половина по-ниска от междинната за региона, то след координиране с Министерството на здравеопазването за учебните заведения от тази община могат да се ползват ограниченията от по-либералния противоепидемичен режим – надлежно за II или за III стадий.

При оценката на риска в просветителната система, с изключение на броят заети интензивни кревати в лечебните заведения, ще се вземат поради също процентът на учениците, отсъстващи заради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически експерти, седмичната заболяемост при децата, както и при сред 30 и 40-годишните възрастни.

" Новият проект регистрира характерностите на Омикрон, както и нуждата от съгласуваност сред всички министерства. Ще вършим математическо моделиране за развоя на пандемията, с цел да не изпадаме в обстановка, в която да затваряме всичко за 24 часа ”, разяснява здравният министър проф. Асена Сербезова. И добави, че плановите интервенции се стопират, с цел да се обезпечат повече интензивни кревати за пациенти с COVID-19.

Министърът на здравеопазването заяви, че се трансформира и медийната тактика във връзка с COVID-19.

" Считаме, че една осведомителна акция, която е учредена на лозунги за имунизиране е непродуктивна и би отблъснала по-голямата част от хората, а точно – колебаещите се. Една от концепциите в медийната ни политика е, несъмнено, че решението за имунизация е самостоятелно, само че то има отзив за публичното здраве ”, сподели Сербезова. 

" Ще продължаваме да организираме и срещи с разнообразни заинтригувани страни в бранш " Здравеопазване ”. Целта ни е да подобрим разговора и да представим изгодите от имунизирането като статистика. Разработваме огромна осведомителна акция във връзка с имунизацията ”, добави тя.

И изрично съобщи, че  зеленият документ няма да отпадне.
Какви ще бъдат ограниченията за учениците в петата вълна на COVID-19
Присъственият образователен развой в учебните заведения и центровете за специфична просветителна поддръжка (ЦСОП) ще бъде прекъсван единствено в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни въобще. Това планува Националният действен проект за справяне с пандемията от COVID-19, показан през днешния ден.

Мерките за ограничение на разпространяването на COVID-19 са разграничени на четири стадия и ще се ползват на локално ниво според от оценката на риска, най-много по отношение на наличните интензивни кревати в лечебните заведения.

" Ние имаме всекидневен разговор с Министерство на здравеопазването, с координацията на премиера. Нов метод – приоритетизираме просветителната система, по отношение на другите системи, тъй като отчитаме към този момент тежки промени в качеството на образованието. Изостри се опълчването сред родителите във връзка с това дали децата да учат онлайн или не. Вторият проблем е загубата на мотивация у част от учениците да се върнат назад присъствено в клас ". Това разгласи министър Николай Денков. 

Локални ограниченията за отдалеченост, маски, стерилизация не се трансформират. Променят се обаче критериите, с които ще се прави оценка риска в областите – дали има риск от претоварване на лечебните заведения. Засега остава свободният избор на родителите по какъв начин да учат децата им.

При 50% заети интензивни кревати  – 1 стадий – ускорява се контролът за ограниченията. Ще продължат заниманията по ползи, без да се смесват паралелки. Спират се екскурзиите, визитите на музеи и зелени учебни заведения. Състезания и олимпиади – присъствени с отдалеченост, зелен документ или тестване.

При 60% заети интензивни кревати  - 2 стадий – стопират се заниманията по ползи, като се изключи занималните.

При 70%  заети интензивни кревати – 3 стадий – 1-ви до 4-ти клас остават присъствено, а от 5-ти до 12-и клас – режим на ротация в интервали от по 1 седмица.

При 80% и повече заети интензивни легла  - 4 стадий – децата от 5 до 12 клас минават в онлайн форма на образование, а за тези от 1-ви до 4-ти клас ще се взема решение съгласно съответната обстановка – в случай че заболеваемостта е висока или в случай че не са налични задоволително кревати за интензивни грижи на деца – учениците в начален стадий на обучение (до 4-ти клас) също ще учат онлайн.

При оценката на риска в просветителната система, с изключение на броят заети интензивни кревати в лечебните заведения, ще се вземат поради също процентът на учениците, отсъстващи заради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически експерти, седмичната заболяемост при децата, както и при сред 30 и 40-годишните възрастни. Това прецизираха от образоватеното министерство. 

 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР